Organisatie:  Heemkring Die Swane

Locatie : CC Zwaneberg –Zaal Velodroom – 20 u.           Toegang gratis.

 

Op 8 maart ek. brengt  Julien Cannaerts, Heistenaar actief in de Simon Stevinstichting en bekend als deskundige inzake militaire forten, versterkingen en bunkers,  in zaal Velodroom van cc Zwaneberg  een lezing over de Eerste Wereldoorlog.  Zijn betoog zal vooral  gewijd zijn aan de Duitse inval op 4 augustus 1914 en de daaropvolgende militaire operaties, meer bepaald toegespitst op de gebeurtenissen in  onze streek.  Hij zal daarbij niet alleen aandacht hebben voor de grote krijgskundige geschiedenis, maar ook specifieke voorvallen en anekdotes van bij ons in het verhaal betrekken, waaronder  bv. verrassende zaken die aan het licht kwamen door een nauwgezette ontleding van een brief die door de gevreesde Ortskommandant von Donop geschreven werd aan een plaatselijke pastoor.

Als aanvulling wordt ook even stilgestaan bij de uitrusting en uniformen van de strijdende partijen waaronder bijzondere eenheden zoals de beruchte Duitse verkenners, de Ulanen.  Die waren o.m. betrokken in een vuurgevecht aan de Hullebrug in Itegem op 21 augustus 1914, waarbij zowel een Duitser als een jonge Belgische soldaat werden gedood.

Deze rijk met beelden geïllustreerde voordracht  in het kader van de herdenkingsactiviteiten m.b.t. W.O. 1 is weerom een buitenkans voor alle geïnteresseerden.  Met een deskundig spreker als Julien Cannaerts wordt dit een niet te missen evenement, georganiseerd door de Heistse heemkring Die Swane.